Over Sophia Heeres

Sophia Heeres is geboren in 1981 in Zuidlaren. Opgegroeid in Schipborg, temidden van het stroomdallandschap de Drentsche Aa. Van 2002 tot 2014 woonde en werkte zij in Groningen, waar zij in 2006 in de richting autonoom schilderen afstudeerde aan de Academie Minerva. Tegenwoordig woont en werkt Sophia in Amstelveen.

Na een proces van experimenteren met verschillende stijlen en technieken heeft Sophia een geheel eigen stijl ontwikkeld. Haar schilderijen kenmerken zich door krachtige composities, waarbij elk vlak een eigen kleur krijgt en deze worden op het laatste moment afgebakend met lijnen. Door het gebruik van lijnen wordt het werk als het ware geabstraheerd. In sommige werken worden de lijnen lichter van kleur om het werk meer diepte te geven. Licht en donker worden weggelaten om zo bij de eenvoud van het thema te blijven.

De thema’s in haar werken worden tegenwoordig bijna realistisch verbeeld. In haar huidige werk worden kleuren steeds meer gemengd. Tijdens het schilderproces zoekt Sophia een balans in haar composities, achtergrond en kleurgebruik. Kleuren worden bijeen gebracht door emotie. Door haar kleurpalet creëert zij haar eigen werkelijkheid waarbij herkenning blijft bestaan.

“Schilderen is de vrijheid om te creëren wat ik wil en de manier waarop. Schilderen is voor mij een proces van ontdekken, experimenteren en ontwikkelen.”

Inspiratie vindt zij in het leven. Het begint met kijken. Kijken is iets anders dan zien. Inspiratie kan een momentopname zijn, een ingeving, het zien van sterk vereenvoudigde vormen van een stad of in de natuur, een glinstering van water of bijvoorbeeld een prachtige kleur. Inspiratie vind je om je heen. Het verschil tussen kijken en zien geeft het proces beweging en leidt tot het vormen van ideeën en beelden in haar eigen kleurrijke taal.

Een andere leefomgeving leidt ook tot nieuwe indrukken en inspiratie. Toch blijft de natuurlijke omgeving waar Sophia is opgegroeid een terugkerend thema in haar werken. Inspiratie komt ook voort uit het gebruik van andere materialen en ondergronden. Hierdoor komen nieuwe processen tot stand die worden meegenomen in haar volgende werken.

In haar schilderijen valt veel te ontdekken, waardoor ze uitnodigen om te blijven kijken.

“Ik zie en denk kleur, met inspiratie van binnenuit en buitenaf. Inspiratie is als het maken van een foto. Het is een momentopname waardoor je getriggerd wordt om hier iets mee te doen. Het vinden van mogelijkheden is even uitdagend als de processen, die tot mijn huidige werk hebben geleid. Door dicht bij je zelf te blijven komen de mooiste dingen naar voren. De toeschouwer mag de positieve energie ervaren die ik er in heb verwerkt.”

Kunstwerken van Sophia Heeres zijn opgenomen in de collecties van overheidsinstanties, financiële instellingen, fondsen, onderwijsinstellingen, bedrijven en particulieren.

Naast de verkoop van haar vrije werken, schildert Sophia ook regelmatig in opdracht. Hiervoor kunt u vrijblijvend contact opnemen.